SOTO oznacza po japońsku "Outdoor", co właściwie w pełni oddaje charakterystykę marki. Dokładniej mówiąc, znajdziesz tu wszystko, co potrzebne jest do gotowania w miejscach, których nie dostrzeże ludzkie oko.
SOTO zostało zaprezentowane światu w 2010 roku, ale jego historia sięga 1978 roku. W tamtych czasach Hajime Yamamoto opracował w Japonii kuchenkę, która nagrzewała się w ciągu dwudziestu sekund nawet w ujemnych temperaturach, co było szybkością odrzutowca w porównaniu z dwuminutowym czasem nagrzewania innych kuchenek. Po zakończonej sukcesem kuchence, Yamamoto i jego zespół zajęli się również niezawodnymi latarkami ręcznymi i wydajnymi latarniami.
Każda część i śruba sprawdzana jest dosłownie pod mikroskopijną kontrolą, każda część mechaniczna jest wielokrotnie myta wodą, a każda kuchenka dosłownie przechodzi próbę ognia. To gwarantuje monumentalną niezawodność.